درباره بخش مرکزی

بخش مرکزی شهرستان مهاباد یکی از بخش‌های تابعه شهرستان مهاباد در استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران است.زبان رسمی اهالی آن کردی سورانی و پیرو مذهب سنی شافعی می باشند.

وسعت:

مساحت کلی این بخش 1274 کیلومتر مربع می باشد که دارای

دهستانهای بخش مرکزی
نام دهستانتعداد روستا
آختاچی غربی37 روستا
مکریان شرقی19 روستا
مکریان غربی31 روستا
جمع تعداد خانوار14015 خانوار
جمعیت کل بخشبالغ بر 54074 نفر
تعداد روستا های دارای دهیاری67 روستا
تعداد روستاهای دارای شورای اسلامی روستا72 روستا

پتانسیل های بخش:

1-به خاطر بارش باران و برف خوب در این بخش دارای پتانشیل های بالای کشاورزی می باشد و عمده محصولات آن سیب ،چغندر ،گندم ،جو ،زردآلو و هلو و آلبالو می باشد.

2-بعلت دارا بودن معادن فراوان گرانیت،مرمر،سیلیس،باریت،مرمریت و ...یکی از قطبهای مهم اقتصادی در سطح استان می باشد.

3- پتر و شیمی مهاباد بزرگترین پروژه صنعتی استان آذربایجان غربی در بخش مرکزی واقع است.

4-وجود غار آبی سهولان و نیز تالاب کانی برازان در این بخش باعث جذب گردشگرهای زیادی به این بخش شده است.

جاذبه های گردشگری

1- غار آبی سهولان

این غاردر روستای سهولان، ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر مهاباد میان مهاباد-بوکان و همچنین در ۲۵ کیلومتری شهر بوکان در استان آذربایجان غربی واقع شده‌است. ارتفاع سقف غار تا سطح دریاچه آن به ۵۰ متر می‌رسد و عمق آب در برخی جاها به ۳۰ متر می‌رسد. اختلاف دمای درون و بیرون غار بین ۱۰ الی ۱۵ درجه‌است.

سهولان به زبان کردی به معنی یخبندان است و مردم محلی غار را «کونه کوتر» یعنی لانه کبوتر نیز می‌نامند. دلیل این نامگذاری وجود تعداد زیادی لانه کبوتر درون غار است.

این غار در فهرست آثار طبیعی ملی ایران قرار دارد.

تاریخ کشف غار معلوم نیست. چون بغل روستاها و مناطق مسکونی بوده و مردم همواره از ان به عنوان پناهگاه و محلی برای شکار استفاده کرده‌اند؛ ولی بطور رسمی ژاک دمورگان همراه اهالی روستای سهولان دست به ساختن کلک (قایق چوبی کوچک) زدند و از مسیر ابی دیدن کردن و یک کروکی از غار کشیدند که ۶۰درصد با واقعیت کنونی همخوانی دارد، این هنگام مقارن با فوت سیف الدین خان مکری حاکم بوکان نیز بود.

2- تالاب کانی برازان

تالاب بین‌المللی کانی برازان با وسعتی افزون بر ۹۰۷ هکتار در ۳۰ کیلومتری شمال مهاباد واقع شده و از سوی کمیته ملی طبیعت گردی کشور به عنوان نخستین سایت پرنده نگری در ایران معرفی شده‌است.آب این تالاب از رودخانه مهاباد تأمین شده و این رودخانه که از سد مهاباد جاری می‌شود پس از سیراب کردن تالاب کانی برازان راه خود را به دریاچه ارومیه ادامه می‌دهد.

بخش جنوبی تالاب در دامنه کوه قره داغ (سیاه کوه) واقع گردیده و کوه مذکور و تپه باباحیدر بر آن مشرف هستند. به دلیل موقعیت توپوگرافی و وجود توده‌های نیزار، پذیرای بیشترین جمعیت پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی از جمله گونه در خطر انقراض اردک سرسفید و گونه‌های حمایت‌شده اردک مرمری، پلیکان، قو، فلامینگو، حواصیل عقاب تالابی و همچنین سایر پرندگان همچون انواع غاز، انواع مرغابی، آنقوت و... می‌باشد.